قوانین حرکت دندان ها در دو جهت جلو و مقابل:
چنانچه دندان شیری زودتر از حد مقرر خود از دست برود، حرکات مزبور باعث می شود دندان های دیگر به سمت دندان کشیده شده، حرکت کنند و علاوه بر ایجاد اختلال در عمل جویدن، باعث به هم خوردن نظم و ترتیب دندان ها شود که این اتفاق منجر به درمان ارتودنسی می شود که علی رغم دوره طولانی و پرزحمت آن برای کودک، پدر و مادر را نیز متحمل هزینه درمان بالایی می کند.
اهمیت نگهداری از دندان های شیری و دائمی:
هرفردی در طول زندگی دارای دو دسته دندان می باشد، شیری و دائمی.
دندان های شیری از شش ماهگی تا دو و نیم سالگی رشد می کنند و از 6 تا 12 سالگی به مرور می افتند و به جای آنها دندان های دایمی رویش می کنند که این دندان ها تا پایان عمر در دهان باقی می مانند.
مهم ترین علت از دست دادن دندان های شیری، پوسیدگی دندان ها است که بر اثر بهداشت ضعیف، تغذیه ناصحیح و عدم مراجعه به موقع به دندانپزشک متخصص کودک است. یکی از علل مهم در از دست دادن زودهنگام دندان های شیری، سندرمی است با نام سندرم شیشه شیر که برعکس نام آن الزامی به ابتلا آن توسط شیشه شیر وجود ندارد و خوردن شیر به هنگام خواب و عدم پاک شدن آن به صورت معمول، باعث می شود ماده مغذی ای مانند شیر سطح تمام دندان ها را فرابگیرد و با ایجاد محیطی
گرم و مرطوب در دهان کودک، شیر سریعا تخمیر شده و تمامی دندان ها را دچار پوسیدگی می کند. یکی دیگر از علل پوسیدگی دندان ها، قطره آهن است که به علت وجود یون آهن قابلیت ترکیب با کلسیم موجود در سطح مینا داشته و با اکسیده شدن این ترکیب (به علت وجود رطوبت بزاق) مینا دچار تخریب شده و پوسیدگی های وسیع به وجود می آید.
توصیه های مهم:
آشنا کردن کودک به صورت بازی با مسواک و خمیردندان و رعایت نکات بهداشت دهان و به صورت عادتی درآوردن آن با مشوق های خاص به کودک می آموزد که چگونه باید از سلامت دهان محافظت کرد. با حذف یا به حداقل رساندن مواد قندی بخصوص از نوع چسبنده و کاستن میان وعده های بی ارزشی همچون پفک، نوشابه های گازدار و پرقند، می توان از پوسیدگی دندان ها جلوگیری کرد، استفاده از فلوراید را زیر نظر پزشک متخصص، در جهت عدم بروز پوسیدگی های دندانی، مفید است.